top of page
Etsi
  • Kirjoittajan kuvaKati Kämäräinen

8 vinkkiä asuntosi myyntiin

Onnistunut asuntokauppa on monen tekijän summa. Alla listattuna vinkkejä kuinka onnistut asuntokaupassa.


1. HINNOITTELU

Oikean myyntihinnan asettamista ei voi liikaa korostaa. Tässä kohtaa on syytä laittaa tunteet sivuun ja tarvittaessa käyttää ammattilaista apuna asuntosi hinta-arvion laatimisessa. Hintaan vaikuttavia tekijöitä on mm: asunnon sijainti, asunnon kunto, asunnon koko, alueen markkinatilanne ja hintakehitys sekä kysynnän ja tarjonnan laki. Parhaan lopputuloksen aikaansaamiseksi on hintapyyntö hyvä asettaa heti alkujaan mahdollisimman realistiselle tasolle – mahdollisimman korkealle asetettu hinta voi pahimmillaan aiheuttaa toteutuneen kauppahinnan jopa alle markkinatason.


2. ASUNNON VALMISTELU MYYNTIKUNTOON

Ensivaikutelma on tärkeä – yleisilmeeltään siisti ja neutraali asunto houkuttelee ostajia. Käytä siis ennen asunnon myyntiin laittamista hieman aikaa perusteelliseen siivoukseen ja vuokraa tarvittaessa varasto ylimääräisille tavaroille. Siistimisessä voit tarvittaessa käyttää sisustussuunnittelijan apua (myös välitysliikkeiltä löytyy usein sisustuspalvelu, minkä voi liittää osaksi palvelukokonaisuutta).


3. ASIAKIRJAT ASUNNON MYYNNISSÄ

Ennen myynnin aloittamista on hyvä hankkia myyntiin tarvittavat asunnon asiakirjat, sillä ostajaehdokkaalla on oikeus tutustua niihin ennen kaupasta päättämistä. Näitä ovat mm:

Asunto-osake

· isännöitsijäntodistus

· yhtiöjärjestys

· energiatodistus

· taloyhtiön tuloslaskelma ja tase

· pts-korjaus- ja kunnostussuunnitelmat

· asunnon pohjapiirros

· kaavoitukseen liittyvät seikat (esim. lähimmät kaavoitushankkeet ja melualueet)

Kiinteistö

· lainhuutotodistus

· rasitustodistus

· kiinteistörekisteriote

· rakennuksen piirustukset ja lupa-asiakirjat

· tontti- tai tilakartta

· johtokartta

· kaavatilanneselvitys ja kaavakartat

· mahdolliset kuntotarkastukset ja -selvitykset


4. VARAA AIKAA ASUNNON MYYNTIIN

Asunnon myyntiprosessissa on monta vaihetta esivalmisteluista kaupantekoon, ja näihin on hyvä varata aikaa kalenterista. Jos asunnon myynti jää työn, harrastusten ja omien menojen jalkoihin, on hyvää lopputulosta vaikea saada aikaiseksi - ainakaan stressaamatta! Mitä paremmin pystyt pitämään yhteyttä ostajaehdokkaisiin myynnin aikana, sen paremmat mahdollisuudet on saada asunto myydyksi.


5. ASUNNON MARKKINOINTI

Laadukkaat valokuvat ja hyvin laadittu asuntoilmoitus ovat tärkeässä osassa asunnon markkinointia, juuri asuntoilmoituksen perusteella ostajat ottavat yhteyttä päästäkseen tutustumaan asuntoon – panosta siis näihin! Epätarkat tai huonosti rajatut kuvat karkottavat ostajaehdokkaat, ammattikuvaajan käyttäminen on siksi suositeltavaa. Laadi asuntoilmoitus huolellisesti. Muista korostaa asunnon parhaita puolia ja kerro alueesta ja sen palveluista sekä liikenneyhteyksistä.


6. TARJOUSNEUVOTTELUT

Kun ostajaehdokas haluaa jättää ostotarjouksen, se on hyvä ottaa vastaan kirjallisena ja tarkistaa että tarjous pitää sisällään kaikki kaupan ehdot. Tutustu tarjouksen sisältöön huolellisesti ja mieti rauhassa. Laadi vastaus tarjoukseen huolellisesti ja hoida vastaaminen aina kirjallisesti.


7. KAUPPAKIRJAN LAATIMINEN JA KAUPANTEKO

Kauppakirja on asuntokaupan tärkein dokumentti, se on siis syytä valmistella huolella – käytä tähän tarvittaessa ammattilaisen apua.


Asunto-osakkeen kaupassa vallitsee sekä muoto- että sisältövapaus, kaupan osapuolet voivat siis vapaasti sopia kaupan sisällöstä. Kauppakirjaan on syytä merkitä ainakin:

· kaupan sopijapuolet

· kaupan kohde (asunnon osoite, asunto-osakeyhtiö, pinta-ala, osakenumerot jne)

· kaupan ehdot (kauppahinta, maksuehdot, omistusoikeiden siirtyminen jne.)

· muut ehdot (osakekirjojen säilytys ja luovutus, hallinnan siirtyminen ja siihen liittyvät ehdot, vastuu yhtiövastikkeista ja muista maksuista, selvitys asuntoa koskevien tietojen saamisesta, varainsiirtoveron maksu jne.)

· päiväys ja allekirjoitukset


Kiinteistön kauppa tulee käydä määrämuodossa, eli kauppa vaatii lain määrittelemää muotoa, joka on ehdoton eikä siitä voi poiketa. Muotomääräyksen vastaisesti tehty kauppa on pätemätön. Muotomääräykseen kuuluu, että kauppakirja on tehtävä kirjallisesti, myyjän ja ostajan tai heidän asiamiehensä on allekirjoitettava kauppakirja, kaupanvahvistajan on vahvistettava kauppa ja kaikkien kaupan allekirjoittavien on oltava yhtä aikaa läsnä kaupan vahvistustilaisuudessa. Kauppakirjaan on syytä merkitä seuraavat asiat:

· sopijapuolet

· kaupan kohde (yksilöinti, tarpeisto, kunto)

· kauppahinta, maksutapa ja vakuusjärjestelyt

· muut ehdot (omistusoikeus, panttikirjojen luovutus, kiinteistön hallinnan siirtyminen, vastuu kiinteistöstä aiheutuvista maksuista, vaaranvastuu, selvitys kiinteistöä ja kiinteistön kuntoa koskevien tietojen saamisesta, mahdollinen vastuunrajoituslauseke, varainsiirtoveron maksu, muut ehdot)

· päiväys ja sopijapuolten allekirjoitukset


8. ASUNNON VAPAUTUMINEN JA MUUTTO

Usein asunto vapautuu ostajalle vasta jopa kuukausien kuluttua kaupanteosta. Muuttoon on kuitenkin hyvä valmistautua ajoissa. Muista mm. muuttoilmoituksen tekeminen (posti ja maistraatti), sähkö- ja nettiliittymien sekä kotivakuutuksen siirtäminen ajoissa, muuttoilmoituksen tekeminen isännöintitoimistoon sekä mahdollisesti huoltoyhtiöön. Pakkaa tavarat ajoissa ja käytä tarvittaessa muuttoliikettä apuna. Sovi avainten luovuttamisen ajankohdasta ostajan kanssa hyvissä ajoin.


Mikäli asunnon myyminen itse tuntuu kohtuuttoman hankalalta tai haluat edes osaan prosessia ammattilaisen apua, kannattaa ottaa yhteyttä kiinteistönvälittäjään ja pyytää palvelutarjous - näin säästät aikaa, hermoja ja todennäköisesti saat muutenkin paremman lopputuloksen aikaan! ;)



#asuntokauppa #muutto

17 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page