Ota rohkeasti yhteyttä!

Kati Kämäräinen LKV, LVV, KiAT

044 010 1416

kati.kamarainen@remax.fi

  • Facebook_64x64px
  • Linkedin_64x64px
  • Instagram_64x64px
Tai jätä yhteystietosi,
niin olen sinuun pian yhteydessä!
ota yhtettä

RE/MAX Sky, New Home Oy LKV

Töölönkatu 11 A , 00100 Helsinki

www.remax-sky.fi

Y-tunnus: 3089321-7
katikamarainen

Ensiasunnon ostaja

Vinkkejä ensiasunnon ostajan asuntokauppaan

Ensimmäisen asunnon ostaminen on yksi elämän tärkeimmistä ja jännittävimmistä hetkistä. Tässä konkreettisia vinkkejä ensiasunnon ostajalle.

Kuka lasketaan ensiasunnon ostajaksi?

Lain mukaan ensiasunnon ostaja on 18–39-vuotias henkilö, joka

  • omistaa asunnosta vähintään 50 %

  • ei ole aiemmin omistanut vähintään 50 %:n osuutta asunnosta

  • ostaa asunnon omaan käyttöönsä ja muuttaa asuntoon viimeistään 6 kk:n kuluttua kaupanteosta.

Suomessa on vuosittain noin 20 000 ensiasunnon ostajaa, ja ensiasunnon ostajan keski-ikä on hieman yli 28 vuotta (lähde: Tilastokeskus). Yhä useampi nuori aikuinen harkitsee omistusasunnon ostamista vuokra-asumisen sijaan. Ensiasunnon ostajalle omistusasunto on järkevä tapa kasvattaa omaa varallisuutta

Ensiasunnon ostajan rahoitus ja vakuudet

Muista hoitaa asunnon oston rahoitus kuntoon ennen kuin alat aktiivisesti etsiä asuntoa. Kun sopiva asunto löytyy, on sinulla oltava mahdollisuus tehdä asunnosta tarjous ennen kuin se viedään nenän edestä. Siksi on hyvä neuvotella jo etukäteen pankin kanssa asuntolainaan liittyvät asiat kuntoon ja pyytää pankilta lainalupaus. Näin voit luottavaisin mielin tehdä tarjouksen asunnosta. Ensiasunnon ostajille suunnattu ASP-laina on myös yksi tapa säästää ennakkoon asunnon ostoa ajatellen.

Asuntokaupassa ostettava asunto toimii useimmiten asuntolainan vakuutena. Useimmat pankit laskevat asunnon vakuusarvoksi noin 70–75 % asunnon arvosta. Toisin sanoen ensiasunnon ostajalla tulee olla lisävakuus lopulle 25–30 %:lle. Lisävakuutena voi toimia esimerkiksi muu omaisuus/pankkitalletus, henkilötakaus tai esimerkiksi valtiontakaus.

Mitä etuja ensiasunnon ostaja saa?

Ei varainsiirtoveroa

Ensiasunnon ostajan ei tarvitse maksaa varainsiirtoveroa, joten säästät rahaa jopa tuhansia euroja. Varainsiirtoveron osuus on asunto-osakkeissa 2 % ja kiinteistöissä 4 % kauppahinnasta. Vaikka ensiasunnon ostajan ei tarvitse maksaa varainsiirtoveroa, on hänen vastuullaan silti varainsiirtoveroilmoituksen toimittaminen verotoimistoon viimeistään kahden kuukauden sisällä kauppakirjan allekirjoittamisesta.

Suurempi asuntolainan korkovähennys

Asuntolainan korot voi osittain vähentää verotuksessa. Vähennyksen suuruus vaihtelee vuosittain verohallinnon asettaman määrän mukaisesti. Ensiasunnon ostajana asuntolainan korkojen alijäämähyvitys on 2 prosenttiyksikköä suurempi kuin muissa asuntolainoissa.

Esimerkki:

Pariskunta maksaa vuonna 2017 ensiasunnon lainan korkoja 1 500 euroa. Koroista voi vähentää 45 % eli 675 euroa. Pääomatuloja ei ole, joten korot vähennetään alijäämähyvityksenä ansiotuloista. Alijäämähyvityksen määrän ollessa 32 % on pariskunnan saama alijäämähyvitys 216 euroa.